ხაჭაპურის რეცეპტები ოჯახებში, მეზობლებსა და ახლობლებში შევაგროვეთ
1. კარგად გავცრათ პურის ფქვილი. ჭიქაში ჩავყაროთ საფუარი და დავასხათ 37გრადუსიანი თბილი წყალი, ავურიოთ სანამ საფუარი კარგად არ გაიხსნება, შემდეგ დავასხათ ფქვილს. ცალკე ჭიქაში გავხსნათ მარილი ისევე როგორც საფუარი და დავასხათ ფქვილს ავურიოთ და საჭირო რაოდენობის წყალი დავასხათ. მოვცომოთ. შემდეგ ზემოდან გადავაყაროთ და თბილ ადგილას დავდოთ. დაველოდოთ ცომის ამოსვლას.მასალა შიგთავსისთვის: თუ ყველი ახალია დალბობა არ სჭირდება, თუ ძველია და მლაშე, დავჭრით და ცივ წყალში გავაჩერებთ. შემდეგ აფჩხვნილი ყველი შეურიოთ კვერცხის გულში, ცომი დავყოთ და ცალ-ცალკე მრგვალად ქაღალდივით გავათხელოთ, ყველი შიგ ჩავდოთ და ზედ მეორე ცომი გადავაფაროდ. ნაპირები გადმოვუკეცოდ. შევდოთ ღუმელში რომელშიც ტემპერატურა 200-250 გრადუსია. ღუმელიდან გამოღების შემდეგ ზემოდან წავუსვად ერბო.რომ უფრო ლამაზად გამოიყურებოდეს.
2. ხაჭაპურის ღვეზელიცომს ისევე მოვამზადებთ როგორც ზემოთაა აღნიშნული.შიგთავსისთვის ავიღოთ ყველი და რამდენიმე მოხარშული კვერცხი. ყველი დავფჩხვნათ და ერთად ავურიოთ.შემდეგ ცომში ჩავდოთ.მივცეთ მოგრძო ფორმა და შევდოთ ღუმელში.
2. ხაჭაპურის ღვეზელიცომს ისევე მოვამზადებთ როგორც ზემოთაა აღნიშნული.შიგთავსისთვის ავიღოთ ყველი და რამდენიმე მოხარშული კვერცხი. ყველი დავფჩხვნათ და ერთად ავურიოთ.შემდეგ ცომში ჩავდოთ.მივცეთ მოგრძო ფორმა და შევდოთ ღუმელში.
1-2 რეცეპტი მოიპოვა ვიკა კოღუაშვილმა
3. იმერული ხაჭაპური
1კგ-ფქვილი
2ჩ/ჭ-მაწონი
2ც-კვერცხი
700/800გ-ყველი
მოვზილოთ ცომი მაწვნითა და კვერცხით, დავდოთ 1-2საათით ასაფუებლად. შემდეგ დავყოთ 5-6 ნაწილად. ამოვაგუნდაოთ, გავაბრტყელოთ, შიგ ჩავყაროთ დაფშვნილი ოდნავ მარილიანი ყველი, მოვუკრათ თავი და შევდგათ ღუმელში ან გამოვაცხოთ კეცში.
რეცეპტი მოგვაწოდა ნათია გიორგაძემ.
1კგ-ფქვილი
2ჩ/ჭ-მაწონი
2ც-კვერცხი
700/800გ-ყველი
მოვზილოთ ცომი მაწვნითა და კვერცხით, დავდოთ 1-2საათით ასაფუებლად. შემდეგ დავყოთ 5-6 ნაწილად. ამოვაგუნდაოთ, გავაბრტყელოთ, შიგ ჩავყაროთ დაფშვნილი ოდნავ მარილიანი ყველი, მოვუკრათ თავი და შევდგათ ღუმელში ან გამოვაცხოთ კეცში.
რეცეპტი მოგვაწოდა ნათია გიორგაძემ.
4. ხაჭაპური მეორენაირად
600გ-პურის ფქვილი
200გ-სიმინდის ფქვილი
700გ-ყველი
3ც-კვერცხი
3ჩ/ჭ-მაწონი
პურისა და სიმინდის ფქვილი მოვზილოთ მაწონში და გამოვაცხოთ ისე როგორც ზემოთ არის აღნიშნული.
რეცეპტი მოგვაწოდა ნათია გიორგაძემ.
5. იმერული ხაჭაპური კეცებს შუა
1კგ-პურის ფქვილი
600გ-იმერული ყველი
2-3ს/კ-საფუარი
1ჩ/კ-მარილი
მოვზილოთ ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი, დავჭრათ 6-7ნაწილად ამოვაგუნდაოთ გავაბრტყელოთ. ცეცხლზე გავახუროთ თიხის პატარა კეცები. 6კეცზე დავდოთ 6ცალი გაბრტყელებული ცომი. ზემოდან დავახუროთ გაცხელებული კეცი. შევდგათ ერთი მეორეზე და მივიღებთ 6ცალ ხაჭაპურს.
რეცეპტი მოგვაწოდა იზო მამფორიამ.
1კგ-პურის ფქვილი
600გ-იმერული ყველი
2-3ს/კ-საფუარი
1ჩ/კ-მარილი
მოვზილოთ ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი, დავჭრათ 6-7ნაწილად ამოვაგუნდაოთ გავაბრტყელოთ. ცეცხლზე გავახუროთ თიხის პატარა კეცები. 6კეცზე დავდოთ 6ცალი გაბრტყელებული ცომი. ზემოდან დავახუროთ გაცხელებული კეცი. შევდგათ ერთი მეორეზე და მივიღებთ 6ცალ ხაჭაპურს.
რეცეპტი მოგვაწოდა იზო მამფორიამ.
6. მოხარშული ხაჭაპური
600გ-ჭყინტი ყველი
1კგ-პურის ფქვილი
2ც-კვერცხი
20გ-შაქარი
1ჩ/კ-არაჟანი
მარილი – გემოვნებით
ჭყინტი ყველი გავატაროთ ხორცსაკეპ მანქანაში, ჩავაზილოდ კვერცხი ცოტა მარილი და შაქარი, ცომი დავჭრათ ნაჭრებად, გავათხელოთ, მოვაყაროთ ეს შეზავებული მასა და მოუკრათ თავი. მივიღებთ პატარა კვერებს რომელიც უნდა მოიხარშოს მდუღარეში.მოხარშული კვერი ზემოთ ამოტივტივდება და ქაფქირით ამოვიღებთ, მოვასხათ არაჟანი და მოვაყაროთ შაქარი.
რეცეპტი მოგვაწოდა მარი გულბანიმა.
7. ოსური ხაჭაპური ხაბიძგინი
700გ-პურის ფქვილი
40გ-ყველი
300გ-ერბო
2-3ს/კ-საფუარი
მარილი-გემოვნებით
მოვზილოთ ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი და დავდგათ ასაფუებლად ერთი საათით. შემდეგ ამოვაგუნდაოთ, გავათხელოთ, ბლომად დავაყაროთ დაფშვნილი ყველი და მოვუკრათ თავი. ერბო გავადნოთ ღრმა ტაფაზე. დავდოთ ზედ ხაჭაპური და გამოვაცხოთ ორივე მხარეს შეწითლებამდე.
რეცეპტი მოგვაწოდა ნინო მანაგაძემ.
600გ-ჭყინტი ყველი
1კგ-პურის ფქვილი
2ც-კვერცხი
20გ-შაქარი
1ჩ/კ-არაჟანი
მარილი – გემოვნებით
ჭყინტი ყველი გავატაროთ ხორცსაკეპ მანქანაში, ჩავაზილოდ კვერცხი ცოტა მარილი და შაქარი, ცომი დავჭრათ ნაჭრებად, გავათხელოთ, მოვაყაროთ ეს შეზავებული მასა და მოუკრათ თავი. მივიღებთ პატარა კვერებს რომელიც უნდა მოიხარშოს მდუღარეში.მოხარშული კვერი ზემოთ ამოტივტივდება და ქაფქირით ამოვიღებთ, მოვასხათ არაჟანი და მოვაყაროთ შაქარი.
რეცეპტი მოგვაწოდა მარი გულბანიმა.
7. ოსური ხაჭაპური ხაბიძგინი
700გ-პურის ფქვილი
40გ-ყველი
300გ-ერბო
2-3ს/კ-საფუარი
მარილი-გემოვნებით
მოვზილოთ ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი და დავდგათ ასაფუებლად ერთი საათით. შემდეგ ამოვაგუნდაოთ, გავათხელოთ, ბლომად დავაყაროთ დაფშვნილი ყველი და მოვუკრათ თავი. ერბო გავადნოთ ღრმა ტაფაზე. დავდოთ ზედ ხაჭაპური და გამოვაცხოთ ორივე მხარეს შეწითლებამდე.
რეცეპტი მოგვაწოდა ნინო მანაგაძემ.
8. რაჭული ხაჭაპური
700გ-პურის ფქვილი
40გ-ყველი
2ც-კვერცხი
მარილი- გემოვნებით
ეს ხაჭაპური არის ოთხკუთხედი. ჩვეულებრივ ცომს გაათხელებენ ოთხკუთხედად, შუაში დააყრიან დაფშვნილ ყველს,რომელშიც არეულია კვერცხი. გადმოკეცავენ ოთხივე კუტხეს კონვერტივით. ზემოდან წაუსვამენ კვერცხის გულს და გამოაცხობენ.
რეცეპთი მოგვაწოდა ეკა ნიჟარაძემ.
9. ფენოვანი ხაჭაპური
600გ- პურის ფქვილი
300გ-კარაქი
400გ-ყველი
1ც-კვერცხი
ფენიან ცომს მოვამზადებთ და დავყოფთ რამდენიმე ნაწილად, თითოეულს გავათხელებთ და შუა ადგილას დავაყრით დაფშვნილ ყველს. ყველში ერთი ცალი კვერცხი იქნება შეზელილი. ყველჩადებულ ცომს მოვუკრავთ თავს, ერთხელ კიდევ გავათხელებთ და გამოვაცხობთ თხელ ხაჭაპურებს ჩვეულებრივი წესით.
რეცეპტი მოგვაწოდა იზო მამფორიამ.
700გ-პურის ფქვილი
40გ-ყველი
2ც-კვერცხი
მარილი- გემოვნებით
ეს ხაჭაპური არის ოთხკუთხედი. ჩვეულებრივ ცომს გაათხელებენ ოთხკუთხედად, შუაში დააყრიან დაფშვნილ ყველს,რომელშიც არეულია კვერცხი. გადმოკეცავენ ოთხივე კუტხეს კონვერტივით. ზემოდან წაუსვამენ კვერცხის გულს და გამოაცხობენ.
რეცეპთი მოგვაწოდა ეკა ნიჟარაძემ.
9. ფენოვანი ხაჭაპური
600გ- პურის ფქვილი
300გ-კარაქი
400გ-ყველი
1ც-კვერცხი
ფენიან ცომს მოვამზადებთ და დავყოფთ რამდენიმე ნაწილად, თითოეულს გავათხელებთ და შუა ადგილას დავაყრით დაფშვნილ ყველს. ყველში ერთი ცალი კვერცხი იქნება შეზელილი. ყველჩადებულ ცომს მოვუკრავთ თავს, ერთხელ კიდევ გავათხელებთ და გამოვაცხობთ თხელ ხაჭაპურებს ჩვეულებრივი წესით.
რეცეპტი მოგვაწოდა იზო მამფორიამ.
10. ხაჭოიანი ხაჭაპური
800გ-პურის ფქვილი
400გ-ხაჭო
200გ-ყველი
1ჩ/კ-სასმელი სოდა
2ც-კვერცხი
100გ-ერბო
1ჩ/კ-არაჟანი
მარილი და შაქარი-გემოვნებით
მოვზილოთ ჩვეულებრივი ცომი სოდანარევ თბილ წყალში. ცომი გავყოთ ორ ნაწილად, ამოვაგუნდაოთ, ორივე გავათხელოთ, დავაყაროთ კვერცხში არეული დაფშვნილი ყველი და ხაჭო. შემდეგ გადავაფაროთ მეორე გათხელებული ცომი. ამოვჭრათ ჭიქით პატარა კვერები, შევუკრათ ნაპირები, მოვხარშოთ ადუღებულ ერბოში, დავაწყოთ თეფშზე, ბოლოს მოვაყაროთ ცოტა შაქარი და მოვასხათ არაჟანი.
რეცეპტი მოგვაწოდა ლია გაჩეჩილაძემ.
11. აჭარული ხაჭაპური
100გ-ფქვილი
50გ-წყალი ან რძე
2გ-საფუარი
80გ-ყველი
1-2ც-კვერცხი
20გ-კარაქი
ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი გავათხელოთ თითის სისქეზე. ზედ დავაყაროთ დაფშვნილი ყველი. ნახევრად მოვუკრათ თავი ე. ი. დავტოვოთ ღიად შუა ადგილი. საიდანაც მოჩანს ყველი. ასეთი ხაჭაპურის გადაბრუნება არ შეიძლება. ასეთ ხაჭაპურში ღია ადგილას დებენ კარაქს და კვერცხს.
რეცეპტი მოგვაწოდა თეონა ჭოლაძემ.
800გ-პურის ფქვილი
400გ-ხაჭო
200გ-ყველი
1ჩ/კ-სასმელი სოდა
2ც-კვერცხი
100გ-ერბო
1ჩ/კ-არაჟანი
მარილი და შაქარი-გემოვნებით
მოვზილოთ ჩვეულებრივი ცომი სოდანარევ თბილ წყალში. ცომი გავყოთ ორ ნაწილად, ამოვაგუნდაოთ, ორივე გავათხელოთ, დავაყაროთ კვერცხში არეული დაფშვნილი ყველი და ხაჭო. შემდეგ გადავაფაროთ მეორე გათხელებული ცომი. ამოვჭრათ ჭიქით პატარა კვერები, შევუკრათ ნაპირები, მოვხარშოთ ადუღებულ ერბოში, დავაწყოთ თეფშზე, ბოლოს მოვაყაროთ ცოტა შაქარი და მოვასხათ არაჟანი.
რეცეპტი მოგვაწოდა ლია გაჩეჩილაძემ.
11. აჭარული ხაჭაპური
100გ-ფქვილი
50გ-წყალი ან რძე
2გ-საფუარი
80გ-ყველი
1-2ც-კვერცხი
20გ-კარაქი
ჩვეულებრივი საფუარიანი ცომი გავათხელოთ თითის სისქეზე. ზედ დავაყაროთ დაფშვნილი ყველი. ნახევრად მოვუკრათ თავი ე. ი. დავტოვოთ ღიად შუა ადგილი. საიდანაც მოჩანს ყველი. ასეთი ხაჭაპურის გადაბრუნება არ შეიძლება. ასეთ ხაჭაპურში ღია ადგილას დებენ კარაქს და კვერცხს.
რეცეპტი მოგვაწოდა თეონა ჭოლაძემ.
No comments:
Post a Comment